Belépés

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 31 vendég van a webhelyen.

Zombori kirándulás

2016. június 11-12-én iskolánkból 8 fős delegáció látogatott el a szerbiai Zomborba azzal a céllal, hogy az ottani Veljko Petrovic Gimnázium pedagógusaival és diákjaival találkozzon.
A Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola néhai testnevelő tanára, Katona Sándor segítségével jött létre néhány évvel ezelőtt a kapcsolat a két intézmény között.

A delegáció tagjai:
Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő
Mészáros Bernadett igazgatóhelyettes
Tamasi Gyopárka tanárnő
Gulyás Antal tanár úr
Németh Eszter Stefánia (9.Ny)
Molnár Balázs (10.a)
Palcsó Bence (10.a)
Zelei Bence (10.a)

Terveink között szerepel, hogy a következő tanévben vendégül láthassuk a zombori diákokat tanáraikkal együtt iskolánkban.

Az alábbi interjúban a diákjaink szólalnak meg:

-Hogyan fogadtak Titeket a zombori gimnáziumban?
-Nagyon kedvesek voltak a tanárok és a diákok is, verssel és zenével vártak minket. Először az igazgató úr köszöntött minket.
Furcsa volt, hogy magyarul tudtunk beszélgetni. Néhány szerb diákkal viszont csak angolul.

-Milyen kérdéseket tettetek fel egymásnak?
-Az általános ismerkedéssel indítottunk, majd később a két iskola közötti különbségeket beszéltük meg. Kicsit feszélyezve éreztük kezdetben magunkat, de este már közös programot terveztünk.

-Mi a különbség a 2 intézmény diákjai között?
-Az ottani diákok sokkal terheltebbek mint mi. Magyarul tanulnak, de tudniuk kell szeb, angol, német és latin nyelven is.
Zomborban a lakosság 5%-a magyar, de kb. a 3%-a beszéli a nyelvet. Az iskolában sokkal jobban összetartanak a magyar diákok a szerb tanulók között.

-Milyen programokat szerveztek a delegációnak?
-A köszöntő után megvendégeltek minket, majd körbevezettek az iskolájukban. Nagyon régi és nagyon nagy épület. Különösen a kémiaterem tetszett, szép sárga színű volt…meg a könyvtár, ahol a galérián is lehetett órát tartani.
Utána a Megyeházára mentünk, ahol a zentai csatáról készült monumentális festmény történetét hallgathattuk meg.
Majd városnézés volt a diákok idegenvezetésével. Zombor híres szülötteinek szobránál mondtak néhány érdekességet. Este pedig a város egyik legnépszerűbb szórakozóhelyére hívtak el minket.

-Milyen nevezetes ételeket kóstoltatok?
-A nagyon ízletes pljeskavicát és a bureket, ami péksütemény.

-Milyen egyéb program várt még Rátok?
-Ellátogattunk Katona Sándor tanár úr sírjához és koszorút helyeztünk el rajta. Sajnos mi nem ismertük őt, de a tanárainktól sokat hallotunk róla.
Majd elmentünk Bácsgyulafalvára, ahol kb. 1300-an élnek, és az ottani jegyzőtől hallhattunk arról, hogyan tesznek meg mindent a falu elszerbesítése érdekében.
Egy helyi tájházat is megtekintettünk. Igazából ott értettük meg, milyen is magyar anyanyelvűként szerbek között élni, milyen megpróbáltatásokkal kell szembe nézniük nap mint nap.

-Mit tapasztaltatok? Milyenek Szerbiában a magyarok?
-Nagyon kedvesek és segítőkészek. Sokkal barátságosabbak, mint itthon a magyarok.


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez

szabados, K, 2016-06-21 07:21