Belépés

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 35 vendég van a webhelyen.

Katonai tábor 2016. nyár

A tábor nyitásakor már Szolnokon voltunk a körlet tagjaival. Út közben igyekeztünk áthangolni magunkat a táborra, valamint részben kizárni a laktanyán kívüli dolgokat. Amint megérkeztünk, az illetékesek átadták a körleteket. Elfoglaltuk a szállásunkat, majd mentünk a felszerelésünkért. Nincs is felemelőbb érzés, amikor egyenruhában szinte elveszik az ember a szakaszban. Ott mindenki ugyanolyan, csak néhány dologban különböznek. A legjobb az egészben, hogy új embereket ismerhettünk meg, és szinte vadidegenekkel tudtunk csapatban dolgozni. Ha valaki késett vagy hibázott, olyankor az egész szakasz kapta a büntetést, ezzel is rámutatva arra, hogy egy csapat vagyunk és nem csak magunkért felelünk. Hatalmas élmény volt az egy hét, szinte egy kiképzés volt, mivel sok új dolgot tanulhattunk meg. Egész nap, reggeltől estig, még az ebédhez is cipeltük magunkkal a gumi karabélyunkat és a málhazsákunkat. Minden reggeli torna után jöttek körletszemlére, ahol mindig precíz rendnek kellett, lenni. A fegyelem mellett könnyen ki lehetett kapcsolódni is.

Mari Tibor 9. c

Egyre többet hallani, hogy a Szülők nyárra olyan tábort választanak gyermekeiknek, amely nemcsak lefoglalja őket, hanem valamilyen pluszt is ad nekik. Olyan élményt, amelyre sokáig fognak emlékezni.
Iskolánk a KatonaSuli program keretében lehetőséget biztosít azoknak a tanulóknak, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt, hogy szabadon választható tantárgyként tanulhassák a katonai alapismereteket.
Az elméleti órák mellett gyakorlati oktatáson is részt vehetnek, és nyaranta jelentkezhetnek katonai táborba is.
Idén is részt vettek diákjaink ilyen táborban, íme néhány beszámoló:
Július 25-29-ig Szolnokon, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison katonai táborban jártunk. Nem igazán tudtam, milyen lehet ez a tábor, ugyanis nekem ez volt az első, szóval egy kicsit tartottam attól, hogy vajon mi várhat rám a tábor ideje alatt.
Hétfőn reggel érkeztünk a laktanyába, ahol felvezettek minket a körleteinkbe, megismerkedtünk a szobatársainkkal, majd lementünk, hogy átvegyük a gumikarabélyokat és a katonai gyakorló egyenruháinkat, amely két zöld pólót, egy sapkát, egy zubbonyt, és egy nadrágot foglalt magába. Miután átöltöztünk, az első napunk a nyitóbeszéd után alakizással, meneteléssel és gyakorlással telt el. Minden nap este hatig voltak programok, este tízkor pedig takarodó. Ezen a napon volt alkalmunk kicsivel jobban megismerni azokat az embereket, akik a héten értünk feleltek: a kiképzőinket, és a két altiszt-jelölt hallgatót.
Kedden reggel hattól egy kb. 40 perces tesióránk volt, majd felöltöztünk az egyenruhába, és mentünk reggelizni. Reggeli után a tájolást és a térképismeretet tanultuk, de egy kis alakizást is besoroltak a programok közé.
Szerdán szintén reggeli mozgással kezdtünk, délelőtt túlélés (víznyerés, tűzgyújtás), gránáthajítás és vaktölténnyel való lövészet (Kalashnikov), délután pedig menetgyakorlat volt, ami egy 9 km-es szakaszt foglalt magába.
Csütörtökön a testnevelés után délelőtt éles fegyverrel való lövészet volt, ebéd után pedig paintballoztunk a lőtéren. A játék után egy közös sütögetés volt, ahol elfogyasztottuk a vacsoránkat, majd miután mindenki elpakolt maga után kb. 7-8 óra körül visszaindultunk a bázisra.
Pénteken volt az utolsó napunk, délelőtt a már megszokott tesi után kimentünk a repülőtérre, meghallgattunk egy előadást a légiirányításról, majd megnéztünk pár helikoptert. Mindeközben az "Ancsa", illetve "Grippen" nevekre hallgató vadászgépeket háromszor körbeirányították felettünk, hogy jobban szemügyre tudjuk venni őket. Még ott maradtunk egy kis ideig, aztán visszaindultunk a szállásunkra. A bázison leadtuk a gumikarabélyokat, majd az egyenruhákat is, s immáron civil ruhában elmentünk ebédelni, aztán a pályán felsorakoztunk, és végighallgattuk a dandártábornok úr elköszönő beszédét. Ajándékosztás után elköszöntünk kiképzőinktől, és a két hallgató úrtól, és mindenki elindult haza.
A csapatról talán annyit tudnék mondani, hogy ahhoz képest elég jól összeszoktunk, és mindannyian szereztünk legalább egy olyan barátot, akivel mind a mai napig beszélünk. Remélem, jövőre is hasonló élményekkel jövünk haza!

Kertész Dominika 9. ny

szabados, Sze, 2016-09-28 12:19