Belépés

Online felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 45 vendég van a webhelyen.

Az Idősek Otthonában léptünk fel Nőnap alkalmából

Az arcok ismerősek és várakozásteljesek voltak, mit tudunk róluk mondani, mi az a titok a nőkben, ami annyira értékes és erős, hogy fel kell mutatni és ünnepelni.
A Nőnap szokásos keletkezését vázolták fel a fiúk és egy lány (Bugyi Gergő, Molnár Balázs, Pánczél Szilvia), majd különböző korszakokban élő művészektől idéztünk és idéztük fel, hogyan hat a világban a nők titokzatos, korszakokon átnyúló és világokat átfogó ereje:
„A nők semmiben sem kételkednek; ha velük vagy, a világ hihetetlenül egyszerű. Mindent a maga helyére tesznek, valódi jelentősége szerint osztályoznak. Igen jól tudják, hogy az ő nagymosásuk olyan fontos, mint a német császárság megalapítása. Velük biztonságos az élet.” (Pierre-Auguste Renoir francia festőművész, a 20. század elején)
Ezután egy diáklány hangján (Cserkó Zsuzsa) szólaltattuk meg egy író álnéven működő mai írónő véleményét a nőkről: „ A nő belső szépsége semmitől sem függ, semmi sem korlátozhatja azt. Nem számít, hogy luxusban vagy szegénységben tölti-e a mindennapjait, szépsége, finomsága ajándékot jelent a körülötte élők számára.”
Az idézetek halmozása után a tévében jól ismert Beugró improvizációs műsorból ismerhettek magukra a nők, ahogy a férfi türelme végleg elfogy és képtelen válaszolni arra az alapvető kérdésre: Mitől nő a nő?
Erre a kérdésre aztán a nagy varázsló-költő Weöres Sándor adott csudás csattanós választ, Dobozy Edgár tanár úr előadásában:
"A nő: mindennel pajtás, elven
csak az aprózó észnek idegen.
A tétlen vizsgálótól összefagy;
mozogj és mozgasd s már királya vagy…
Valóság, eszme, álom és mese
úgy fér hozzá, ha az ő köntöse;
mindent, mit párja bölcsességbe ránt,
ő úgy visel, mint cinkos pongyolát.
A világot, mely észnek idegenség,
bármeddig hántod: mind őnéki fátyla;
és végső, királynői díszruhája…"
Az emelkedett hangulatot tovább tudtuk fokozni Karinthy Frigyes finomívű megemlékezésével, ahogy első elhunyt feleségére emlékezik, Szikszay Tamás halkszavú, értő tolmácsolásában.
„Látod, el akarnak felejteni téged kedves, el akarják felejteni a csöndet, felejteni téged kedves, de zajt vernek és rémülten kiáltoznak, és féltik a múltat és rettegnek a jövőtől, de te mosolyogsz kedves…Mikor húszéves koromban találkoztam veled, fellángolt a mécs, és előre-hátra, messzi vidéket világított be egy pillanatban.
Te jól tudod, kedves, hogy mit jelent ez. Te, aki nem párizsi konferencia terveivel foglalkozol, hanem az emberrel és az ő emlékével a földön…”
Zárszóként Cserháti Zsuzsa dalát mondta (f)el Szikszay Zsófia, amit a tisztelt publikum egy emberként dúdolt, mint valami himnikus zsolozsmát, amit meg is hallgattunk az énekesnőtől, mialatt a fiúk a virágokat adták át, a lányok pedig egy 40 idézetet is tartalmazó füzetkét a műsor szövegkönyvével együtt.
A közönség nagyon hálás volt, minden diákot külön megtapsoltak, éppen az jött ki belőlük, amiről próbáltunk nekik beszélni: hálásak minden jó szóért, minden érintésért. Végtelenül. Külön megtapsolták azt a kezdeményezését Dobozy tanár úrnak, hogy a telefonon a lányával megbeszélte: Március 8. Férfinap lesz, de az összes többi Nőnap!
Hogy mennyire a nőkön múlt az ünnepség technikai lebonyolítása, azt jól jelzi, hogy Urbán Enikő a sokféle iskolai dolga mellett nemcsak fényképezett, hanem a laptop problémáját is megoldotta Rékával, a mi technikai „mindenesünkkel”!!!! Köszönet nekik:)

40 gyönyörű idézet a nőkről - kattintson ide a megtekintéséhez


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez

szabados, Cs, 2016-03-17 08:56
tovább

2016. március 15.

Az idei tanévben kicsit hamarabb tartottuk a március 15-i megemlékezést iskolánkban.
Izgatottan álltak színpadra a diákok, a többiek pedig csendben figyelték a műsort. Iskolai előadás volt, ami egyben főpróbának is beillett, hiszen március 11-én pénteken a MH. Szolnok 86. Helikopter Bázis ünnepi állománygyűlésén iskolánk diákjai adják a megemlékező műsort. Mindkét ünnepségen a Helikopter Bázis Katonazenekarával együttműködve adják elő a diákok a jeleneteket.
Tamasi Gyopárka tanárnő állította össze a műsort és készítette fel a tanulókat. Tóth János alezredes, tanár úr tanította be a katonai jelenetet, dr. Abonyiné Szakálos Viktória és Molnár Gyöngyi tanárnők a kellékek beszerzésében, Király Béláné színpadi berendezési tárgyak kölcsönadásával nyújtott nagy segítséget. Az ötletek, a díszletek, a ruhák kölcsönzése és varrása, a KatonaSulis diákok alakiztatása mind-mind azt mutatja, hogy iskolánk szívügyének tartja a színvonalas műsorok színpadra vitelét.
A színes, változatos műsor elemei között szerepelt néptánc, szimbólumok alkalmazása, színpadi jelenet, menetelés, kivetítés, próza, vers.
Gratulálunk pedagógusainknak, diákjainknak, és sikeres szereplést kívánunk nekik Szolnokon is.

Mészáros Bernadett
igazgatóhelyettes


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez

szabados, Cs, 2016-03-10 17:56
tovább

Ideiglenes felvételi jegyzékek

A tanulóknak 2016. március 16-17-én lehetőségük van módosítani a tanulói adatlapokat.
A felvételről vagy az elutasításról szóló végleges értesítést 2016. április 26-ig küldjük meg a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

A 4+1 évfolyamos nyelvi előkészítő gimnáziumi osztály (belső kód:011) ideiglenes rangsora:


A 4 évfolyamos gimnáziumi osztály (belső kód: 014) ideiglenes rangsora:

szabados, K, 2016-03-08 18:10

Miért jó kinizsisnek lenni?


Kattintson a képre a nagyításhoz

szabados, K, 2016-03-01 14:26

Megrendítő találkozás egy holokauszt túlélővel

2016. február 25-re iskolánk látogatást szervezett a budapesti Holokauszt Emlékközpontba, ahol az „Embermentők hete” címmel azokra a nőkre és férfiakra emlékeztek, akik valamilyen formában segítették a vészkorszak üldözötteit.
A program 3 részből állt:
- a valóságot feltáró interaktív tárlatvezetés, és a zsinagóga megtekintése
- találkozás és beszélgetés Kati nénivel, aki 5 évesen élte át 1944-ben a zsidóüldözés borzalmait
- majd a nyomasztó hangulat után egy interaktív, vidámabb történelemóra következett, ahol a diákok szembesülhettek saját előítéleteikkel.

A kiránduláson 39 diák vett részt 3 pedagógus - Juhászné Lengyel Mária, Mészáros Bernadett és Dobozy Edgár kíséretével.
Már a tárlatvezetés alatt a képek és videók hatása alá kerültek a diákok, néhányan el is érzékenyültek a borzalmak hallatán, láttán.
Megindító volt, ahogy a gyerekek szemében a figyelmen kívül a részvét is megjelent, miközben Kati néni visszaemlékezését hallgatták, majd kérdéseket is tehettek fel neki.
Az interaktív történelemóra már felszabadultabb hangulatban telt.
Élményekkel és érzésekkel gazdagodva térhettek haza a tanulók.

Diákjaink mondták:

„Elgondolkodtam, hogyan volt lehetséges mindezeket a borzalmakat megvalósítani:”

„Sok új és érdekes dolgot hallottam.”

„Elrettentő, de egyben érdekes kirándulás is volt.”

„Az a sok-sok név a falon, megrázó volt.”

„Sokkal jobb volt, mint egy történelemóra.”

„Több embernek kellene megnéznie ezt a kiállítást, hogy mások is szembesüljenek ezekkel a borzalmakkal!”

„Ott ült az a néni…..és Ő túlélte.”


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez

szabados, H, 2016-02-29 12:30

Gratulálunk!A KINIZSI DSE nevében gratulálunk Batta Fruzsina és Bugyi Gergő tanulónknak a 2015. évben kézilabda sportágban elért sporteredményeiért.

szabados, H, 2016-02-22 07:53
tovább

2016 Farsang képekben


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez szabados, Szo, 2016-02-20 19:56
tovább

Osztályfőnökök a 2016-2017-es tanévben


Vigh Krisztián a négy évfolyamos gimnáziumi osztály osztályfőnöke lesz, testnevelés és közgazdaság szakos pedagógus. Az elmúlt években többféle feladatot látott el iskolánkban, szaktárgyaiból választott tantárgyként érettségi vizsgákon is számot adtak tanítványai. Az egészséges életmód, a napi rendszerességű mozgás elkötelezettje. Diákjainak szívesen szervez és tart délutáni crossfit edzéseket, melyek igen népszerűek. A katonai alapismeretek tantárgy kiegészítéseként a katonai testnevelés szakkör is fő színhelye a megfelelő erőnlét és kondíció megszerzésének. A jövő tanévtől ezen a szakterületen is magasabb óraszámban találkozik a tanulókkal. Várja a jól tanuló, jól sportoló diákokat, akik eredményesen tanulnak, és aktív közreműködői lesznek az iskolai sportágaknak.


Herédi János a nyelvi előkészítő osztály osztályfőnöke lesz, matematika-fizika szakos pedagógusként több éve eredményes pedagógiai munkát folytat. Intézményünkben több alkalommal osztályfőnöki munkát is vállalt. Oktató-nevelő munkája sokszínű. Sok-sok segítségnyújtással, következetesen neveli tanítványait. Több tanulója kiemelkedő eredményt ért el, tanítványai közül egyetemekre, főiskolákra járnak, mérnöki, közgazdasági, tanári pályát választva. Jelenlegi diákjai közül kiemelkedik Al-Taji Petra, aki a Pest Megyei Matematika Versenyen rendszeresen, igen jó eredménnyel vesz részt, a tanár úr felkészítésének köszönhetően. Szívesen viszi tanítványait kirándulni, a Hanák Kolos és a Téli Mátra túra szervezése is az ő nevéhez fűződik iskolánkban. Az önkéntesség területén szintén megmutatja tehetségét és munkabírását. Pályázati keretek között kollégái segítségével több kerti padot épített, amit mi csak „madáretetőnek” nevezünk. Várja azokat a jó képességű, szorgalmas diákokat, akik szeretnek jó tanulók lenni és jó tanulmányi eredményeket elérni.

szabados, Cs, 2016-02-11 09:01

Angol nyelvű színház


A képet Bárány Dávid, 9. ny osztályos tanuló készítette

2016. január 29-én reggel 8 órakor indultunk Budapestre, az Uránia Filmszínházba, ahol megnéztük a „The Canterville Ghost” című film színpadi változatát.
A Canterville-i kísértet című színdarab egy mese, amelyet Oscar Wilde drámaíró írt. A történet Anglia egyik kísértet lakta kastélyában játszódik, amit az amerikai Otis család vett meg egy fiatalembertől…
Az előadás hangulatos, vicces és sokszínű volt, a színészek nagyon jól játszottak. Mindenkinek tetszett a színdarab. A színházlátogatás után elmentünk a West Endbe, ahol volt egy kis szabadidőnk. A vonat fél négykor indult haza a Nyugati Pályaudvarról.
Egy csodás napot töltöttünk Juhászné Lengyel Mária tanárnővel és Gulyás Antal tanár úrral.

(Sándor Benjámin 9. ny osztályos tanuló)

szabados, Cs, 2016-02-11 08:48
tovább