Szolnoki csata

Egy szombat délutáni csata

2018. március 03-án – szombat délután – , amikor a hó is olvadt már, az iskola előtt gyülekeztünk és vártuk Szendrei-Juhász Ágnes tanárnőt.

Nem sokkal később megérkezett a busz, amelyre elsőként fel is szálltunk, majd a jegyek megvétele után a járművön elhelyezkedve elindultunk. Az állomásra érvén Dobozy Edgár tanár úr fogadott minket, aki a humorával szórakoztatott bennünket. Hamarosan célba vettük azt a helyet, ahol a csata zajlott, és megindultunk. Amikor odaértünk, nagyon sok az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz elhivatott embert láttunk, akik korhű egyenruhákba öltözve és szintén korhű fegyverekkel felszerelve vonultak a nézők elé csatázni. Huszárok és osztrák lovasok mentek mindenfelé. Kis várakozás után a harcosok felvonultak. Ezalatt katonai magasrangú tisztek és hozzátartozóik ültek le egy számukra kijelölt helyre. Azután megérkezett Dr. Koller József dandártábornok úr, akinek minden hagyományőrző részt vevő és katona tisztelgett, majd elkiabálta magát:

  • Jó napot honvédek!

Erre mindenki, akit az imént felsoroltam tisztességtudóan visszaköszönt. Ekkor egy kommentátornak átadták a szót és kezdetét vette a csata. A csata közvetítője érdekes tényekkel tarkította a harc menetét. Én őszintén megmondom nagyon élveztem. A korhű öltözet, fegyverzet és harcmodor nagyon megfogott, de szerintem nem csak engem. Az ágyúk dörgése fülsiketítő volt, ehhez képest mindenkit ez érdekelt. Sajnálatos módon korán el kellett indulni a busz miatt.

Hazaérvén sajnáltam, hogy nem láthattam végig, de ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat.

Gál Máté 9.c

 

Az 1848-49-es szabadságharc csatái az egész ország területén zajlottak.

1849.március 5-én Szolnokon, a Damjanich és Vécsey által vezetett honvédseregek fényes győzelmet arattak a császári haderőkkel szemben.

Ez volt a dicsőséges tavaszi hadjárat első állomása.

Szolnokon e nap tiszteletére minden évben megrendezik a hagyományos hadijátékot, amikor feleleventik a csata fő eseményeit korabeli egyenruhákban és korabeli fegyverekkel.

Idén, március 3-án délután a hó se tudta megakadályozni az eseményt.

Nagy hóban és hidegben mentünk a Tiszavirág gyaloghíd lábához Szendrei-Juhász Ágnes tanárnő vezetésével. Az élethű csata során bepillantást nyerhettünk a csata valódi menetébe, valamint az akkori haditechnikai viszonyokba is bepillantást nyerhettünk.

A közel egyórás csata során részei lehettünk a 1849-es eseményeknek és a narrátor segítségével megtudhattuk a csata előzményét és következményét is.

A hadijátékokon lengyel, cseh és osztrák hagyományőrzők is részt vettek.

A hideg időjárás ellenére sok érdeklődő volt.

Egy élményekkel gazdag délutánt tölthettünk Szendrei-Juhász Ágnes tanárnővel és Dobozy Edgár tanár úrral.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett ossza meg!