Parlamenti különóra

11. osztályos tanulókként egy pályázat keretein belül részt vehettünk egy fél napos különórán az Országházban Szendrei-Juhász Ágnes tanárnő és  Dr. Balangó László tanár úr kíséretében.
Hétfő reggel vonattal felmentünk Budapestre és egy negyedórás séta után már oda is értünk a Kossuth térre. Miután beléptünk az ajtón, alaposan átnézték a táskáinkat és a kabátjainkat. A programok 10 órakor kezdődtek a felsőházban, egy jobbikos frakcióvezető beszédével, majd kérdéseket lehetett feltenni neki. Ezt követte egy szimulációs játék, ahol magát az országgyűlést játszottuk el. Délben megvendégeltek bennünket szendviccsel, süteménnyel és üdítővel.
Ezután egy kvíz játékon vettünk részt, amit megnyertünk, így kaptunk egy tortát. Majd megnéztük a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és közben szemtanúi lehettünk egy őrségváltásnak is. Utána betekintést nyertünk az alsóházba, ahol éppen folyt az országgyűlés. A nap zárásaként pedig bemehettünk az Országház könyvtárába is. Bátran ki merem jelenteni, hogy ez a nap mindenki számára hasznos és érdekes volt.
Batta Fruzsina 11.a
2018. november 26-án Parlamenti különórán vettünk részt. Reggel már a 7:05-ös vonattal elindultunk. Mikor megérkeztünk az Országház kapujához, egy átvizsgáláson estünk át. Az első program az volt, hogy beültünk a Felsőházi ülésterembe és meghallgattuk a Jobbik párt frakcióvezetőjének az előadását. Következő programunk egy szimulációs játék volt, ahol az osztályokból alakítottunk Parlamentet, voltak jegyzők, frakciók, frakcióvezetők és egy országgyűlési elnök is. Ezután elmentünk ebédelni, ahol szendvicset, üdítőt és süteményeket kaptunk.
Ebéd után visszamentünk a Felsőházi ülésterembe, és egy kvíz játékon vettünk részt, a játékban kérdések voltak az Országházzal kapcsolatban. Következő programunk a Szent Korona megtekintése volt, ahol láthattunk egy őrségváltást is. Ezután bementünk egy ülésre, ahol láthattuk, hogy hogyan és miről is vitáznak a frakciók. Utolsó előtti programunk az volt, hogy megnéztük a könyvtárat, itt lehet tanulni is. Végül az utolsó programként láthattuk a díszőrség bemutatóját. A különóra végén elindultunk a pályaudvarhoz és a 15:33-as vonattal jöttünk haza.
Boros Noémi 12.a

Ha tetszett ossza meg!