Honvédelmi Tábor Szolnok, 2019

Első alkalommal vettem részt az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis által szervezett nyári honvédelmi táborban. Az idei turnusban 46 diák táborozott.

A tábor első napján a körletek elfoglalása után alaki kiképzéssel, harcászattal kezdtünk. A foglalkozásokon több ízben, rajonként vettünk részt. Itt mindig málhazsákkal, gépkarabéllyal kellett megjelennünk.

Másnap reggel 6 órakor már tornával indítottuk a napot. A reggeli elfogyasztása után  tájékozódásról, fegyverek használatáról gazdagítottuk tudásunkat.

Az ebédet követően túrázni indult a kadét század. A csapatok minimális élelemmel és egy tájolóval vágtak neki a közel 20 km-es távnak. A túra célja, hogy megtanuljunk együttműködni bajtársainkkal, fejlesszük tájékozódási készségeinket ismeretlen terepen. A hőség és a terepviszonyok megnehezítették a dolgunkat, de ennek ellenére jó szívvel gondoltunk vissza a közösen megtett távra a célba érkezéskor.

A következő napon a délelőtt folyamán lehetőségünk volt kipróbálni a pilóták számára fenntartott JTAC szimulátort, mely egy virtuális harcteret szimuláló rendszer, és amely Közép-Európában csak Szolnokon található.

Az élménysorozat még ekkor sem ért véget. A délután során a reptér felé indultunk. Ekkor még nem sejtettem, hogy életem legemlékezetesebb, legizgalmasabb percei várnak. A megérkezéskor egy helikopter várt ránk, melyen fél órát töltöttünk el a meseszép Szolnok felett.

Az utolsó előtti napon álcázással, víztisztítással, tűzgyújtással és menedéképítéssel foglalkoztunk. A napok villámgyorsan teltek, és azon kaptuk magunkat, hogy hamarosan tábort zárunk.

Az utolsó tábori esténk kellemesen telt. A csapatok előadták humoros indulóikat. A vacsora elfogyasztása után az est a túra eredményhirdetésével zárult.

A legutolsó napon reggeli torna után mindenki összecsomagolt és leadta a tábori kellékeit. Elváltunk szeretett gépkarabélyainktól és a szinte otthonunkká vált körletektől. A záró ünnepségen megtiszteltetés volt, hogy én vonhattam le a tábor zászlaját. Végezetül a táborozók átvették ajándékcsomagjaikat.

Engem érhetett az a megtiszteltetés, hogy átvehettem a tábor legjobbjának járó kitüntetést, melyet ezúton is szeretnék megköszönni a tábor szervezőinek.

 

Somodi Fanni 10.a

 

Ha tetszett ossza meg!