A mi március 15-ünk

Az idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon emlékezünk az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra.

Egyrészt felkeressük az abonyi illetve a környező településeken található műemlékeket, helyeket, melyek a jeles esemény emlékét őrzik:

A Kossuth-dombormű Abonyban (Blaskó Sándor alkotása). Kossuth Lajos Abonyban 1848. szeptember 26-án jelent meg Egressi Gábor, Jókai Mór, báró Lopressi Árpád kíséretében és tartott hazafiúi lelkesüléssel gyújtóbeszédet. A nép elragadtatva, felemelt karral esküdözött a haza ellenségei ellen. Abonyból az 1848-49 évi honvédelmi harcokban 5-600-an vettek részt. A beszéd a közeli, régi városházán hangzott el.
Batthyány Lajos utcanévtábla Abonyban
Nagykőrös főterén láthatjuk Kossuth Lajos szobrát. A város 1848-ban erején felül támogatta a forradalmat. Kossuth toborzó útjának a második állomása volt a város, a szabadságharc alatt pedig szerveztek itt két huszárezredet is. A szobor avatása 1900 szeptember 30-án történt. Tóth András debreceni szobrász készítette.
A megújuló élet
Nagykőrösön 2014 március 15-én avatták fel az Országzászló együttest a Szabadság téren. A szabályos kockaforma a világot jelképezi, a zárt és töredezett doboz pedig az országunkat. Zárt egységként része vagyunk a világnak azonban kapcsolódunk a nagyvilághoz is, ahogyan a zárt doboz a nagy kockaformához. A tetején lévő magvak a jövőt jelképezik. Ha elültetjük őket kihajtanak, egy zöldebb, szebb jövőt kapunk,és mindig lesz esélyünk az újrakezdésre. A műemlék talapzatának egyik oldalán a “Tebenned bíztunk eleitől fogva…”kezdetű református ének olvasható, a másik oldalon pedig a “Boldogasszony anyánk…”kezdetű katolikus ének.

Csodálatos rajzok, képmontázsok is készültek az ünneppel kapcsolatban:

Készítette: Piszár Brigitta 9. ny
Készítette: Tóth Réka 10.c
Készítette: Kazinczy Kevin 10. c
Bezzegh Levente (10. c) alkotása
Kollár Dorottya (9. a) rajza
Kollár Dorottya gondolatai az ünnep kapcsán

Többen 1848-49 méteres esetleg kilométeres futással, kerékpározással ünnepelnek:

Istráb Bianka (9. a) gondolatai az ünnepről
Vámos Zsanett (9.a) írása az ünnep kapcsán

Ha tetszett ossza meg!