Beszámoló a Honvéd Kadét Programról

Végéhez ért a Kinizsi Honvédelmi Sportszövetség által finanszírozott pályázata. Az idei tanévben ismét elnyerte iskolánk ezt a pályázatot, ennek köszönhetően közel 1.300.000 Ft-ot költhettünk el diákjainkra és a programjainkra.

Négy nagyobb programot szerveztünk:

1. Kinizsi Sport és Honvédelmi nap

2023. április 12.

A Kinizsi Pál Gimnázium udvarán, a katonai akadálypályán és az Abonyi Városi Sportcsarnokban rendeztünk egy tartalmas napot a Kinizsis és a meghívott nyolcadikos diákoknak. A programon kb. 300 fő vett részt, ahol izgalmas szellemi és fizikális versenyeken  mérhették össze a tudásukat-erejüket a diákok. A programon a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái is képviseltették magukat.

Küzdősport elem:

Népszerűsítettük a küzdősportokat is.

Wing Tsun Kung Fu bemutatót tartott, iskolánk tanulója és a mestere csapatával.

Az abonyi Judo Klub pedig fix állomásként szerepelt.

Együtműködtünk az abonyi Fergeteg SE-vel a HS tagszervezetével, akik biztosították számunkra a laser-run verseny feltételeit.

Fizikai feladatok: labdajátékok, akadálypálya, laser-run verseny, váltófutás gumikarabéllyal. Szellemi feladatok: egészségügy

Az ebéd és az eredményhirdetés után jóleső fáradsággal térhettünk haza. 

2. Teljesítménytúra Mátrában

2023. április 22.

Mátrafüred környékén 15 km-es túrát tettünk kadétjainkkal (53 fő), az odautazás busszal történt. Többször túrázunk az Alföldön is, de a pályázatnak köszönhetően a Mátrába is eljutottunk.

Kötelező gyalogtúra elem:

A túra célja az állóképesség növelése, a sportos életmódra való nevelés. A hazafiasnevelés része hazánk gyönyörű tájainak megismertetése is.

Szellemi feladatok: tájolás, tájékozódás.

Fizikai feladatok: 15 km leküzdése.

3. Pest vármegyei sportlövész diákolimpia

2023. április 29.

Korábban megrendeztük HS Légfegyveres Lövész Kupa házi versenyét, de sajnos a regionális fordulóra nem jutottunk tovább. Így az eredeti pályázati program helyett a Pest vármegyei sportlövész diákolimpiára mentünk el. A diákolimpia jó lehetőség, akár a felvételi többletpontok megszerzésére is.

Gödöllőre 7 fő honvédelmi alapismereteket tanuló diák ment el kisérő tanárral. Az utazás kisbusszal történt.

Nagyon eredményesek voltak a diákok. A fiú (Szalay Tibor, Horváth Balázs, Gócsa Dániel) és a lány csapat (Hegedűs Elizabet, Bánvölgyi Bianka, Kollár Dorottya) is második lett. Egyéniben Szalay Tibor 1. helyezett lett, Hegedűs Elizabet pedig a 2. lett.


4. Tanár-Diák Lövészet

2023. június 13-14.

Kötelező lövészet elem:

A nap célja az év lezárása, élmények, eredmények megbeszélése. A csapat összetartozás érzésének erősítése. A tanárok részéről a honvédség, honvédelmi nevelés, tantárgy elfogadottságának növelése.

Kinizsi Pál Gimnázium hátsó udvarán már két naposra kellett tervezni a lövészet versenyt, mivel 71 kadétunk mérhette össze tudását tanárainkkal.

A programot színesítette a HS tagintézményének, az abonyi Fergeteg SE lézerfegyveres versenye. A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár katonái segítettek lebonyolítani a programot és tartottak kutyás bemutatót is.

A következő tanévben ismét pályázunk!
A pályázaton kívül részt vettünk Haditorna, Ejtőernyős, Sakk versenyen is. Voltunk a Szolnoki Helikopter Bázison laktanyalátogatáson és helikopteres repülésen is. Diákjainknak lehetősége nyílt kipróbálni a repülős és ejtőernyős tábort.
Ezen kívül minden honvéd kadét kap formaruhát az iskola által szervezett programokhoz és ösztöndíj is jár a tanulmányi átlag alapján.

Végzőseinknek sok sikert kívánunk a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar felvételijéhez!


Szendrei-Juhász Ágnes

honvéd instruktor

Ha tetszett ossza meg!