Igazgatói felhívás

Tisztelt Szülők, Gondviselők!

Az elmúlt időszak tapasztalatai arra ösztönöztek, hogy a közösségi oldalak használata miatt felvegyem Önökkel a kapcsolatot.

Tanulóink közül nagyon sokan használják kapcsolattartásra ezeket az oldalakat. Számos hasznos előnye van, de káros hatása is.

Néhány esetben a diákok jeleztek a pedagógusoknak azokról a dolgokról, amiket a tanulók a saját maguk által kreált – felnőtt kontroll nélküli – zárt csoportban leírnak, megosztanak, közzétesznek magukról és egymásról.

A Facebook által hozott szabály jogosságát bizonyítja, hogy a tudomásunkra jutott esetekben rossz irányba befolyásolták egymást a kamaszok, illetve előfordult piszkálódás, fenyegetés, érzelmi zsarolás, zaklatás.(idegen szóval: bullying)

A fiatalok éretlensége a Facebook használat során kárt okozhat a lelki fejlődésükben, valamint a jelenlétük az interneten hordozhat egyéb veszélyeket is, pl. ferde hajlamú felnőttek érdeklődését is felkeltheti.

Az iskola, a pedagógusok nem tudják ellenőrizni a gyermekek szabadidőben bonyolított internet használatát. Ez egyértelműen a szülők, gondviselők felelőssége. 

Bár iskolán túli veszélyről van szó, sajnos ez begyűrűzik az intézménybe is, hiszen az internetes zaklatásoknak kitett tanulóknak másnap meg kell jelenniük az iskolában, részt kell venniük a tanítási órán az őket zaklató társaik között, és ez jelentősen befolyásolja a tanulmányi teljesítményüket, érzelmeiket, társas kapcsolataik alakulását. Az is előfordulhat, hogy az online áldozat elkövetővé válik, hiszen próbálja védeni magát. 

Az intézmény annyit tud tenni, hogy megelőzésképpen felvilágosító munkát végez, érzékenyítő programokat szervez a gyermekek és szülők körében, illetve azokban az esetekben, amikor kiderül a baj, utólag reagál a történésekre. Ez az adott eseményektől függően jelentheti a szülők értesítését, a tanulókkal történő elbeszélgetést, iskolapszichológus bevonását, esetleges iskolai fegyelmi szankciókat, de került már sor rendőrségi feljelentésre, illetve pszichológushoz és/vagy orvoshoz irányításra is.

Tisztelettel arra kérjük Önöket, hogy fordítsanak figyelmet gyermekük jelenlétére az interneten, az egyes közösségi portálokon és a lehetőségekhez mérten ellenőrizzék tevékenységüket.

Az alábbi linkre kattintva olvashatnak a témáról: www.kekvonal.hu

Az alábbi telefonszámon pedig segítséget kérhetnek: 116-111

Ha tetszett ossza meg!